Facebook komment, meg amit akartok

emoji-5872140_1280.png

Nem gondolkozunk, csak hozzászólunk. Szidalmazunk, mondjuk a magunkét, okoskodunk, beszólunk, mindezt az éterben. A 2021 a Facebook kommentek éve lett. Kéretlenül özönlenek, ha kérjük, ha nem. Méghozzá olyan stílusban, hogy az ember lánya tényleg elgondolkozik azon, hogy vajon hová fajul még ennél jobban a világ. Vajon mi jön még? Virtuális gyilkosság? Most fordítsunk egyet rajta, amíg még nem késő!

Hónapok óta az online térben töltöm a reggelimet és időnként az estéimből is elcsípek néhány percet arra, hogy átnézzem a világhálót. Afféle antropológiai kutatást folytatok és közben nézegetem és gyűjtöm az aktualitásokat. Mivel már nem hiszek semmilyen portálnak és mindet elosztok kettővel, ezért az utóbbi hónapokban jobbnak láttam a komment szekcióból szemezgetni és abból húzni egy átlagot a világban zajló dolgokról. De amiket ott találtam, arra azt hiszem, hogy nem voltam felkészülve.  

Még ennnyi negatív, szomorú, erőteljes és erőszakos kommentet életemben nem láttam. Szinte minden egyes cikk alatt lapul temérdek, függetlenül attól, hogy az milyen témában íródott. Főbb témák: Covid, oltás/nem oltás, politika, környezetvédelem, természeti katasztrófák, magyar milliárdosok, foci, olimpikonok… és még sorolhatnám. Egyszerűen ömlenek alatta a kéretlen tanácsok, hozzászólások – soha nem látott mennyiségben! Aki eddig csak csendesen szemezgetett az internet tartalmai között, most is az klaviatúrát ragadott, hogy elmondja a benne lappangó kéretlen igazságot. Hogy megossza mindenkivel, hogy neki mi erről a véleménye. Méghozzá mindezt a létező legagresszívabb stílusban. A legszörnyűbb talán, amit ma dobott fel a Facebook, a hétvégén történt halálos buszbalesetről. Megosztottak egy képösszeállítást... - Itt jegyezném meg, hogy ezt is nagyon szánalmasnak tartom, hogy manapság szinte minden nagyobb (és lehet, hogy a kisebb) baleset(ek)ről (is) nyilvánosak a fotók. Nincs már olyan, hogy kegyeleti jog? Nincs már semmilyen tisztelet? Tekintet a másik emberre? Emberekre? Miért nem elég, ha ezeket a fotókat a csak azok a személyek látják, akiknek ezt feltétlenül muszáj? Akiknek ezekkel ténylegesen munkájuk, dolguk van? Miért kell kitenni az nagy nyilvánosság elé? Mi vele a cél? Hogy aki meglátja, ne ülj többet buszra? Hogy ne menj többet buszos túrára? Hogy egy életen át rettegjen, ha valaha az országúton jár és buszt lát? Vagy esetleg hogy unosuntig elemezgessünk egy negatív történetet és lehúzzuk vele a saját energiaszintünket? Hogy elmenjen a kedvünk az élettől is? Épp elég mindenkinek a napi életfeladata, miért kell még ezzel is terhelni az idegeinket? Épp elég a családnak megemészteni a történteket, miért kell még a világnak is szétkürtölni? Miért kell még vizuálisan is megmutatni, hogy hogyan történt? Szánalmas és visszataszító és tényleg szégyellje magát az a portál, aki és ahogy ezt lehozta. Pusztán azért, hogy még több like-ot és kommentet generáljon magának. Arról nem szólva, hogy szegény vétlen sofőr fia is hozzászólt, mert már nem bírta nézi a fals találgató és időnként vádaskodó több tucat kommentet, amelyek az édesapját támadták.

Egyszóval azt hiszem, hogyha így haladunk, lassan tényleg megérettünk a pusztulásra, kedves Embertársaim. ☹ Végtelenül szomorú, hogy ez a Covid év ezt tette velünk. Hogy a társadalom zöme megtébolyult és szörnyű hozzászólások tömkelegével ömleszti tele a hálót… mélységesen megbántva vele másokat.

Nem tudom, hogy hol lehet levezetni ennyi feszültséget. Nem tudom, hogy hogyan lehet segíteni azon, aki már annyira szörnyen érzi magát a bőrében, hogy odáig fajul, hogy minősíthetetlen stílusban alkot véleményt olyan emberek posztjai, videói alatt, ahol emberi életek, vagy emberi sorsok is érintettek. De azt gondolom, hogy gyorsan térjünk észhez, amíg még nem késő!

Ha valaki az oltás/Covid után lebetegedett, azt ne bántsuk, ne gyötörjük! Azért kér segítséget egy nyilvános platformon, mert fél. Igen, ki ettől, ki attól. Különbözőek vagyunk, különböző félelmekkel és különböző hitrendszerekkel. Mindenkinek más most most mumus. Ha valaki megoszt a neten egy fotót magáról az új sminkjében egy esküvői csoportban(!), arra ne írjuk már oda, hogy „csúnya vagy” Egyszerűen csak kerüljük már el ezt a borzalmas negatív hullámot, ami most az éterben kering és legyünk újra szeretetteljesek, elfogadóak Úgy is mondhatnám, hogy újra normálisak! És mielőtt megszólalunk, képzeljük már bele magunkat annak a bőrébe, annak a problémájába, aki a posztoló fél! Aki éppen szenved, vagy beteg, vagy egyszerűen csak önbizalomhiányos! Gondoljunk már néha másokra is magunkon kívül! Legyünk empatikusak és ha ez nem megy, akkor maradjunk CSENDBEN!!! És emlékezzünk, hogy régebben mit gondoltunk azokról az emberekről, akik az utcán utánunk, vagy más után kiabáltak teljesen ismeretlenül egy „csúnya vagy” „hogy nézel ki”-t – mi ezekkel a kommentekkel pont ugyanerre a szintre süllyedtünk! Hát marha gyorsan evezzünk feljebb.

Ha valakinek nem inge, az természetesen ne vegye magára! Sőt – legyen büszke arra, hogy a személyiségfejlődése már egy olyan skálán halad, ami tisztelendő. 

#szivesn