Valentin nap - a lelki betegek ünnepe?

A Valentin nap az utóbbi években teljesen beivódott a kiskereskedelembe. Mire kettőt pislogtunk, már legalább olyan fókuszú helyet foglalt el az üzletek eseménylistáján, mint egy őszi iskolakezdés, vagy egy húsvéti időszak. A cégek részéről mára már teljesen tudatos tervezés előzi meg. Február 14-e előtt 7-10 nappal megérkeznek a dekoratőrök és szívecskés dizájnba öltöztetik az üzletportálokat. A virágárustól a kifőzdéig mindenhol aktívan készülnek az ünnepre. Páros menükkel, páros ajánlatok tömkelegével kedveznek a szerelmeseknek. Nyilván a fő cél, hogy még nagyobbat lendítsenek az üzletek forgalmán, de mindazon túl ezzel egy plusz nap is beiktatásra került az éves kalendáriumba, amelyen örülni lehet a szeretetnek. Ahogy az ünnepek többsége, ez is teljesen megosztotta a társadalmat. A szingliknek amolyan Bridget Jones-os este ez, amikor beülhetnek az ablak elé és legálisan elsírhatják bánatukat a felkelő holdnak egy üveg bor és Celine Dion CD mellett. A pároknak pedig ezen a napon két lehetőségük van: sztrájkolhatnak „Én egész évben szeretem a kedvesem, nehogymá’ egy amerikanizált baromság miatt kelljen kötelező jelleggel ajándékot venni”; vagy sodródhatnak az árral és válogathatnak az üzletek jobbnál jobb kínálatai között.

Attól függően, hogy kinek épp milyen stádiumban van a párkapcsolata, a lelkülete, illetve nem utolsósorban a pénztárcája. Alapvetően azonban ez a nap, ahogy a többi is, egy jópofa ötlet, amelyet nyugodtan el lehet utasítani, de attól még egy biztos: megszínesíti a februárunkat. Pirosba csomagolja.

Mit kell tudni róla? Eredetileg nem túl romantikus gyökerekből fakad (bár ugye minden csak nézőpont kérdése). Egy Bálint nevű püspök történetéből, aki nemcsak a szerelmesek, de a lelki betegek és az epilepsziások védőszentje is volt a 14. században. Halála előtt egy vak lánynak küldte el búcsú üzenetét, amelyet úgy írt alá, hogy a „Te Bálintod”. A legenda szerint a vak lány mindenesetre a levélen kívül még a látását is visszakapta tőle. Szent Bálint püspököt végül a keresztény hite miatt kivégezték, de előtte rengeteg fiatalt esketett össze. Főképp  illegálisan. Így összességében el lehet mondani, hogy haláláig a szerelem pártfogója volt. És persze a lelki betegeké. Valljuk be, hogy a két fogalom időnként elég közel áll egymáshoz.

Hogyan ünnepeljük? 2018-at írunk és éjfél után beköszönt nálunk is Valentin napja. Így hát mindenkinek szíve joga, hogy a fentebb részletezett három verzió közül melyik csoportba tartozik, és hogyan ünnepli február 14-et. Velem 18 évesen már szakítottak ezen a napon, de még így sem sikerült megutálnom, sőt! Az óvodában a jelem a szívecske volt, úgyhogy ennek fényében én az alábbi tanácsokkal tudok szolgálni mindenkinek holnapra:

Ha van párod – egy icccipicivel figyelj holnap rá még jobban! Olyan ez, mint a Karácsony. Rohanunk, rohanunk és elfelejtünk törődni egymással ebben a nagy rohanásban. Kellenek az ünnepek, hogy megálljunk és megpuszilgassuk, aki fontos nekünk. Február 14-én tedd ezt TE is! 

Ha egyedülállóak vagyunk – öltöztessük a lelkünket ünneplőbe és ragyogjunk! Hátha épp velünk szembe ül le a metrón a nagy Ő és szeret bele a mosolyunkba pont ezen a napon. (Hát létezik ennél romcsibb sztori az unokáknak?)

Ha pedig volt valaha rossz tapasztalatunk február 14-én és ezért irtózunk ettől a naptól – az elengedés az élet velejárója. Nehéz, de hasznos szó, még hasznosabb háttér-tartalommal. Vegyünk egy mély levegőt, azzal a lendülettel fújjuk is ki, és engedjük el ezzel a napfordulóval az összes rosszat, ami eddig a lelkünket nyomja. Hiszen csak magunkat sanyargatjuk vele. 

Ha pedig egyszerűen (minden ok nélkül) frászt kapunk ettől a nyálas ünneptől: nevessünk holnap egy nagyot mindenen. Akármit is látunk, vagy hallunk. Kár mérgezni a szívünket felesleges bosszúsággal, vagy haraggal az iránt, aki szereti ezt a napot. Pusztán csak azért, mert más, mint amit mi a világból érzékelni akarunk.

A szeretet úgyis felülír mindent, szóval: Boldog Valentin napot Mindenkinek! ;)

A kép forrása: https://www.pexels.com/photo/couple-walking-on-city-street-307791/