Jól szeretni másokat, annyit jelent, hogy jól szereted önmagad

Hányszor olvastuk hallottuk, hogy a mások tiszta szeretetének az önmagunk iránt érzett szeretet az alapja.

Hogy tudjuk önmagunkat jól szeretni a gyakorlatban? Mert persze, hogy szeretem önmagam. Miért ne szeretném. De valóban így van ez?

Mikor kedveskedtem magamnak utoljára valamivel? Mikor töltöttem el önmagammal utoljára minőségi időt? Mikor érintettem magam utoljára szeretettel? Mikor ajándékoztam meg önmagam?

Tudom egyáltalán, hogy mi a szeretetnyelvem? Mert kényeztethetem magam heti rendszerességgel masszázzsal, vehetek magamnak ruhákat, ha éppen nem is az ajándékozás az én legfőbb szeretnyelvem. Azaz teljesen mindegy, hogy milyen gyakran próbálok magamra figyelni, ha nem fogom érezni, hisz nem a megfelelő nyelven szóltam önmagamhoz - szeretetteljesen.

Kezd el kitapasztalni, hogy milyen nyelven ért a szíved-lelked, és szólítsd meg magad nap, mint nap! 

Íme néhány ötlet a teljesség igénye nélkül: 

Ha tudod, hogy a testi érintés a legfőbb szeretetnyelved, akkor ne kapkodd el a zuhanyzást, legyen ott a teljes tudatosságod, testápolózd magad rendszeresen, de azt is úgy, hogy elegendő időt szánsz rá. Figyelj oda, hogy elég gyengéden mosod-e le napvégén a sminket, és kellő gondossággal viszed-e fel a krémet az arcbőrödre! Fésülgeted-e a hajadat? Maszírozgatod-e a talpad egy kimerítő nap után? Beülsz-e rendszeresen egy kádfürdőbe, hogy a víz teljes testedet körbeölelhesse?

Ha a minőségi idő, akkor lassíts egy kicsit a mindennapjaid tempóján. Legyen időd szemlélődni, csak úgy az édes semmittevéssel önmagadban lenni, és meditálni. Ne szervezd tele a naptáradban lévő minden szabad félórát valami programmal. Iktass be randikat önmagaddal! De az ne a tested sanyargatása legyen egy edzőteremben, hanem valami igazán jól eső program. Ébredj időben, hogy ne kelljen azonnal kiugranod az ágyból és átgondolhasd az álmaidat és a napod programjait! 

Ha az ajándékozás, lepd meg magad apró figyelmességekkel. Legyen az egy fincsi süti a kedvenc cukrászdádban, vagy a város legjobb fagyija, még ha nagyon messze is van. Vagy vedd meg magadnak az áhított cipőt, fehérneműt vagy bármit amiről azt gondolod, hogy nem engedheted meg magadnak. Ajándékozd meg magad egy jó könyvvel, egy wellness hétvégével, egy új jógamatraccal, még akkor is ha a régi nem kopott el. 

Esetleg elismerő szavakra vágysz? Na itt sincs kifogásnak helye. Válaszd ki egy a szívedhez közel álló barátodat vagy barátnődet, aki tisztában van vele, hogy egyik napról a másikra nem lettél teljesen beképzelt. Hisz mostantól üzenetekkel és telefonhívásokkal fogod bombázni. Rendszeresen elmeséled neki, hogy milyen észbontóan jól állt ma rajtad az új szoknya, hogy milyen jól levágta a fodrászod a hajadat, hogy milyen ügyesen kivágtad magad a főnököd előtt, amikor újra megpróbálta letörni a maradék önbizalmadat. Ez is csak gyakorlás és egy kis tudatosság kérdése, hidd el hogy hamar bele fogsz jönni.

A szívességek töltik fel a szeretetraktáradat? Egyszerűen csak vedd észre hogy mire van szükséged és segíts magadnak. Minden bevásárlás alkalmával leszakad a kezed a cipekedéstől? Vegyél egyszerre kevesebb dolgot és kíméld meg magad a terhektől. Vannak helyzetek amik nyomasztanak, nem érzed magad jól benne? Lépj ki, változtass! Ne feledd, mindig van választási lehetőséged!

Sosem egyetlen szeretet nyelvünk van, általában valamilyen szinten mindannyiunk lelke érti mind az öt nyelvet, de valamelyiket sokkal jobban, mint a többit. Ha még nem jöttél rá, hogy a tied melyik, érdemes kitölteni egy szeretetnyelv tesztet, az internet tele van vele. 

Amint elkezded magad jól szeretni, a környezetednek fel fog tűnni, hogy értékes vagy önmagad számára és azonnal ő is értékesnek fog látni és úgy is fog kezelni. Arról nem is beszélve, hogy ha magadat jól szereted, akkor másokat is és azonnal mágnesként vonzod magad köré az embereket.

Hogy segítsünk másoknak is, hogy több tipp közül választhassanak, nagyon örülnék, ha kommentben megosztanád az egyéni ötleteidet velünk, amik az olvasás során születtek!